четверг, 26 февраля 2009 г.

TURKiYE

2007-ci il...oktyabr....Turkiye...ArtIq 3-cu saat idi ki, genc oglanlar beshlikde gedirdiler. Bashlarken 7 nefer idiler. Amma bu meshede 2 neferi itirdiler. Eger teyin olunan obyekte 30 deqiqelik yol qaldIgI nezere alInsa pis netice deyildi.
Beshi de genc idi. HamIsI bilirdiler ki, mehz qalan bu 30 deqiqe daha mesuliyyetli ve chetin olacaq. Esebler tarIma chekilmishdi. Uzleri ve sachlarI terden ele nemlenmishdi ki, sanki bu deqiqe bashInI suya salIb chIxarmIshdIlar. Ter istinin deyil, heyecan ve mesuliyyetin meyvesi idi. YalnIz ikisi papaqla idi, diger uchu yolun evvelindeki sInaqda papaqlarInI dushurmushduler. Telesirdiler....ve bununla da belke de bu meshedeki en boyuk sehvlerini edirdiler.
Onde 22 yashlI AE(soyadIn ve adIn ilk herfleri) gedirdi. Qrupun muveffeqiyyeti esasen bu hundurboylu oglanin reaksiyasIndan, ani qerarIndan asIlI olurdu.
ikinci 20 yashlI PC gedirdi. Cavan olmasIna baxmayaraq tecrubesi chox idi. Bu tip sInaqdan bir neche defe kechmishdi. AE sehv edeceyi teqdirde PC onu ve qrupu sIgortalayacaqdI.
Ucuncu adam son derece ehtiyatlI 21 yashlI AS idi. Qrupda hamI ilk novbede onu qoruyurdu.
AS-in ardInca 22 yashlI VM gedirdi. Sese ve tehlukeye qarshI son derece hessas olan bu genc silahla ele ince ve zovqle davranIrdI ki, sanki demir parchasI yox, dunyanIn en gozle ve cazibedar xanImI ile davranIr.
Zencir xettini 19 yashlI KT bitirirdi. Oz fikrini yIgcam deyen, hemishe sakit ve temkinli KT qrupun manevrlerinde oz lazerli silahI ile hucum edenlerin diqqetini yayIndIrmalI idi. Bu onun ilk sInagI idi.
BuranIn en esas sherti bir-birini qorumaqdI. Chunki her biri bilirdi ki, onlar buradan yalnIz birlikde chIxa bilerler. Btun mesheden tekbashIna kechmek mumkunsuz idi.
Sagdan shaqqIltI sesi eshidildi. Beshi de o deqiqe yerindece dondu. YaxshI bilirdiler ki, her sese qrupun butun uzvleri birden chevrilmemelidirler. Eger beshi de ses gelen terefe baxsaydI onda bu genc oglanlarIn BakI Dovlet Universiteti, Azerbaycan Diller Universiteti, Azerbaycan Dovlet iqtisad Universitetindeki hemyashId oglanlardan ne ferqi olardI ki....??? Ferqin neticesidir ki, hal-hazIrda onlar Turkiyenin meshesindedirler...bele...her sese hamI chevrilmemelidir, bu yayIndIrIcI manevr ola biler,hucum ise tamamile bashqa terefden edile biler. AE elini qaldIrdI-bu emr isharesi idi. HamI bunun ne tip emr oldugunu anladI ve icra etmeye bashladI-bashda emri veren AE olmaqla...AE irelini nezarete goturerek yerindece dondu. PC saga-ses gelen terefe 45 derece dondu. AS PC-nin manevrini sola teref demek olar ki, guzgu kimi tekrar etdi. VM basInI yuxarI qaldIraraq yuxarInI-agaclarIn sIx ve qalIn budaqlarInI nezarete goturdu. Agaclar ele sIx idi ki, sema chetin gorunurdu. KT 180 derece dondu ve arxanI nezarete goturdu. QarshI teref ele celd hucumu bashladI ki, qrup buna eks-reaksiya gosterende goy reng AS-nin alnInI coxdan tutmushdu ve o yere deydi. Herbi qaydalara gore oldugun yerde de qalmalIsan. AlaqaranlIq meshede qarshIlIqlI atIshma muhitinde KT uchun nishan almaq asan idi-hem gozleri yaxshI gorurdu, hem de silahI lazerli idi. AtIshma neticesinde qarshI terefdekilere yashIl rengli boyanIn deymesi onlarIn mehv olmasI demek idi. Ancaq teessuf ki, goy rengli boya da AS hedef sechmishdi. Dushergeye 150 metr mesafe qalmIshdI, onlar sureti daha da artIrdIlar. Bazaya chatanda mueyyen edilen vaxtIn tamam olmasIna 2 deqiqeden bir qeder az qalmIshdI. ilk olaraq AE silahI yere qoydu, onlarI qarshIlayan 3 muellim hiylegercesine gulmeye bashladIlar. MV silahInI yere qoyan kimi goy rengli boyalar onun ve AE-nin alnIndan tutdu, veziyyeti derhal anlayan PC-nin silahI qaldIrmagI ile yashIl reng muellimin urek nahiyesini tutdu. Ancaq KT-nin hereket etmesine imkan vermediler, eyni anda alIn ve qarIn nahiyesine boyalar deydi. PC-ye teref atIlan atesh ve belece qrup mehv oldu...ShtabIn ichinden cIxan kapitan AZAD komandasInI verdi ve belece TELiM basha chatdI. Yerde uzanan qrupun 4 uzvu ayaga qalxdI, daha sonra meshenin ortasIndakI AS de ozunu chatdIrdI. Yolun evvelinde teleye dushub ilishen 2 nefer de gelib chIxdIlar, qarshI terefden telimde ishtirak eden turk esgerleri de geldiler.Qrup TELiM uchun nezerde tutulan ve bir chox mexanizmlerin yerleshdirildiyi bu mesheden hech de pis kechmemishdi ve muellimlerin hucum edeceyi barede qabaqcadan plan da yox idi, sadece vaxt bitmemish telebelerinin silahi yere qoymasI muellimleri hirslendirmish ve onlar ani olaraq bu surprizi hazIrladIlar.
P.S. Turkiyenin telim merkezleri dogrudan da her cehetden chox ustundu, nece de olsa orada NATO-nun en guclu esgeri-MEHMETCIK yetishdirilir. Azerbaycan dovleti de her il bir neche genci ora gondererek onlara doyushmeyi oyredir. Dovlet chox gozel anlayIr ki, umidi esgerlikde gun kechirenlere, pul verib esgerlikden yayInanlara, yaxud da pul verib isti ve rahat esgerlik yeri axtaranlara baglamaq olmaz. Beli, muharibe olsa bu tip insanlar da doyusmek adI ile ora aparIlacaq, ancaq onlardan onsuz da doyusmek yo,orada say choxlugu gostermek teleb olunacaq. Esas doyush aparmaq yuku ise bu saheni az-cox bilenlerin uzerine dushecek.
P.S.S. Oten il Turkiyede olmaq ve bele bazalarI gormek dogrudan da ela idi.

10 комментариев:

tural комментирует...

yazini ele terzde qurdum ki,oxucuya sona qeder neyin baw verdiyi tam olaraq aydin olmasin,yalniz sonda her wey oz yerini tapsin.bu yazida esasen oxudugum detektivlerin uslubunu ustunluk verdim :-)

sabina arqutinskaya комментирует...

dear gerek sen yazici olaydin.men hamini bildim,ama birce tanimadim PC-ni

sabina arqutinskaya комментирует...

1 de cox qisa yazmisan,sehv etmiremse sen daniwanda demiwdin hemin mewede 4-5 defe toqquwma olmuwdu,ama sen yazmisan 1ini!ama maraqli uslubda yazmisan.abort haqda yazi ne vaxt oxuya bileceyik??? :-)

lala abbasova комментирует...

terz maraqli idi...dogrudan da cetin ve cansixici herbi telimi (az-cox sizden ewitmiwik)maraqli terzde catdirmisan oxucuya.ela da olmasa...her halda pis deyil

elnara hasanova комментирует...

lala ile raziyam...terz maraqlidi...ishden qovulsan bashqa ishin var uje :-) yazi ishi sende maraqli alinir...tebrikler

elnara hasanova комментирует...

P.S. ABORT haqda meqaleni 8 martda yerlewdir bloqda..qizlara en yaxwi hediyye ele bu olar :-P

tural комментирует...

sabina, 1azdan meni de tanimayacaqsan....cavidi tanimadin? qisa yazmiwam ki,cox da bawagridici olmasin.ozu de yazici nedi?millet yuristliye can atir-men yurist ola-ola yaziciliga???

tural комментирует...

lalaIchka terzi formalawdirmagima vaxtile oxudugum detektiv eserlerin de mueyyen tesiri olub(hadiselere sonda aydinliq getirmek cehetden)

tural комментирует...

o ki qaldi ABORT yazisina yazi coxdaaaaaaaaan hazirdi,ama ele geniw alinib ki isteyirem ixtisar edib sora bloqda yerlewdirim ki cox da uzun olmasin...vaxt tapan kimi ixtisar edib derhal da bloqda yerlewdirecem,tak wto sen hec narahat olma

tural комментирует...

bu arada commentlere gore minnetdaram qizlar.yaxwi ki varsiz :-)